1. Var tydlig

Om dina mål är för stora eller diffusa blir det otydligt för dig vad du ska göra för att nå dit. Satsa därför på att ha så konkreta och specifika mål som möjligt.

Formulera exempelvis hellre ett exakt mål som ”jag vill gå ner tio kilo”. Det blir tydligare än det mer generella målet ”jag vill gå ner i vikt”. Bestäm sen så konkret som möjligt vad du behöver göra för att nå ditt mål.


2. Bestäm hur ofta du ska göra något

När du kan mäta dina resultat kan du hela tiden hålla koll på din utveckling. Det blir tydligare när du svart på vitt ser resultatet av dina ansträngningar.

Det första många tänker på när det gäller mätbara resultat är ofta vikt och kroppsmått. Men det kan också handla om hur ofta du äter, tränar eller vad du har för blodtryck. Välj det som har betydelse för din personliga resa och som går att mäta. Exempelvis att du bestämmer dig för att röra på dig två gånger i veckan, att äta minst en grönsak varje dag eller att du ska ha en mobilfri eftermiddag varje vecka.


Kom i form med Wellie! Läs mer och bli medlem här


3. Välj mål som är viktiga för dig

Dina mål ska kännas angelägna för dig själv, och handla om de förändringar du vill göra i ditt liv här och nu. Det är viktigt att du sätter de mål för din egen skull. Att göra livsstilsförändringar för att behaga någon annan är en betydligt sämre motivationskraft, och sannolikheten att du ska lyckas är då heller inte lika stor.


4. Var realistisk

Se över vad som är rimligt för just dig, i ditt liv, med dina förutsättningar. Är målet realistiskt utifrån tid och pengar till exempel? Du kanske inte har råd att köpa ett nytt gymkort för tillfället, men kan satsa på ett par bra skor att springa eller promenera i stället.

Om du har småbarn hemma kanske det är mer realistiskt att hinna träna två dagar i veckan än varje dag.

När du väljer mål som faktiskt är genomförbara kommer du att känna motivation att fortsätta, i stället för att känna dig misslyckad om du inte klarar den för högt satta nivån.

GettyImages-519049224.jpg


5. Sätt ett slutdatum

Specificera vid vilken tidpunkt du siktar på att ha uppnått målet. När du vet hur lång tid du har på dig kan du lägga upp en plan för hur dina dagar och veckor fram till det tänkta datumet ska se ut. Du kan då lättare se vad du behöver göra för att nå dit, och dela upp resan fram till slutmålet i delmål att checka av på vägen.


Kom i form med Wellie! Läs mer och bli medlem här


6. Delmål är toppen

Det är en klok idé att genomföra långsiktiga förändringar steg för steg, och ha delmål att pricka av på vägen. Om man bara har en väldigt stor viktnedgång i kikaren kan det lätt kännas övermäktigt. Men om ett delmål då är att du ska promenera varje dag under en månad kommer det att det ge dig en känsla av att du faktiskt är på väg mot ditt mål. Det blir motivationshöjande när du prickar av mindre mål längs vägen, och risken att du ska tappa sugen minskar. Ett delmål kan sträcka sig en vecka framåt – eller två månader. Du avgör utifrån vad som motiverar dig mest.


7. Njut av din målbild

Måla upp en bild där du ser dig själv när du nått ditt mål. Om du är missnöjd med din nuvarande situation kan den positiva målbilden hjälpa dig att se framåt och släppa de negativa tankarna på nuet. Du fokuserar på den positiva känslan, i stället för att tänka på det du inte är nöjd med i dag. Det kan göra det lättare att fortsätta kämpa.


8. Lättare att undvika hinder

När vi formulerar mål och planerar vägen dit blir det också lättare för oss att få syn på vad som skulle kunna ställa till det för oss. När du bläddrar i kalendern och ska planera in din träning kanske du exempelvis inser att du är tvungen att börja prioritera annorlunda. Du kanske måste välja bort något annat för att få till den nivå av träning som du har planerat? Förbered dig på hur du bäst hanterar hinder som skulle kunna stå i vägen för dig.

TEXT: FRIDA ANTER FOTO: GETTY IMAGES OCH CORNELIA NORDSTRÖM