Intervallträning – något för svettiga muskelberg som snyter sig i farten, har svindyra pulsmätare och snabbaste skorna på marknaden? Jovisst! Men kanske ännu mer för alla oss andra. Vi som vill att träningen ska vara rolig, varierad, enkel och ge bra resultat på kort tid. Den stora grejen med intervaller är att du ökar tempot mer än vad du hade gjort om du hållit ett stabilt men lägre tempo. Det gör att ditt hjärta tränas mer effektivt och du får snabbt bättre flås. Visst kan du göra det med hjälp av dyr teknik, men det är inte den exakta tiden på intervallen, eller din exakta hjärtfrekvens som gör den stora skillnaden. Det är det faktum att du ökar tempot. Här är tre enkla sätt för rolig och enkel intervallträning – fungerar lika bra på hundpromenaden som på lunchjoggen med kollegan.
Kom i form med Wellie! Läs mer och bli medlem här!


1. Fartlek

Fartlek är som det låter: en lek med farten. Börja med att värma upp cirka 10 minuter genom att gå snabbt eller jogga lätt. Lägg sedan in de intervaller du blir sugen på, öka tempot exempelvis ”tills jag kommit ifatt kvinnan med hunden”, ”till nästa lyktstolpe”, ”uppför alla backar”, ”fram till kröken” och så vidare. Gå eller jogga lätt mellan intervallerna.


Erikawebb9.jpg


2. Stegintervaller

Att räkna sina steg är ett kul och nästan meditativt sätt att intervallträna. Värm upp enligt ovan och bestäm dig sedan för att öka tempot ett visst antal steg, räkna varje gång du sätter i höger fot. Exempelvis kanske du bestämmer att du först ska öka tempot i 100 steg och sen fortsätta med 75, 50 och slutligen 25 steg. Gå eller jogga lätt lika många steg mellan intervallerna. Räkna varje gång du sätter i höger fot.

GettyImages-484899645.jpg


PROVA PÅ-ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i två veckor - därefter 149kr/mån


3. Refrängintervaller

De dagar jag behöver pepp drar jag upp volymen och bestämmer mig för att trycka på tempot genom alla refränger på spellistan. Några peppande favoritrefränger:

Vårens första dag – Laleh

Allt jag behöver – Miriam Bryant

Can’t stop the feeling – Justin Timberlake

Hör vad du säger men jag har glömt vad du sa – Danny Saucedo

Hey – Fais

Tonight again – Guy

Sebastian, Save me – Wiktoria


TEXT: ERIKA KITS GÖLEVIK FOTO: GETTY IMAGES OCH KRISTIAN POHL