Det ska vara enkelt att äta nyttigt.

Bakom Wellies matfilosofi står näringsfysiologen Fredrik Paulún. Grundtanken är att äta sig mätt på riktig bra mat, som frukt och grönt, rena råvaror och fullkorn. När du äter som Wellie rekommenderar kommer du antagligen märka att du blir mindre sugen på sötsaker, uppleva att ditt humör blir jämnare och att energin räcker till för att orka träna och röra på dig. Genom att få in goda vanor i din vardag ökar du dessutom dina chanser att lyckas långsiktigt med en hälsosatsning.

– När man har lärt sig det här så behöver man inte anstränga sig så mycket. Man äter sådant som mättar och får all näring man behöver.

I Wellie-appen får du på ett enkelt sätt reda på hur bra det du stoppar i dig är. Fredrik Paulún och hans team av näringsfysiologer har gått igenom tiotusentals olika livsmedel och produkter och klassificerat dem som röda eller gröna.
PROVA PÅ ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i 2 veckor - därefer 149kr/mån!

Vad är det som avgör om ett livsmedel är rött eller grönt?

– Det är inte bara kalorier vi har tittat på, utan mättnadsgrad, näringsinnehåll, effekter på vikten och hur kroppen absorberar livsmedlet, berättar Fredrik Paulún och ger några exempel:

– När vi sätter grönt på ett livsmedel är det bra för bland annat förbränningen, hälsan, energinivån, träningslusten – och du absorberar inte heller allt, en del hamnar i toaletten.

LÄS OCKSÅ: Så kan du gå ner i vikt med Wellie

Fredrik Paulún

Måste jag hålla mig till gröna livsmedel för att hitta en bra viktbalans?

– Det gröna behöver man inte hålla igen av. Det röda är sådant som dokumenterat är sämre för vikten och hälsan. Skulle något rött slinka ner någon gång ibland så gör det ingenting. Men sträva hela tiden efter att ligga på grönt. Det är en bra grundregel.
KOM I FORM MED WELLIE - UTAN ATT RÄKNA KALORIER! Läs mer och bli medlem här

Så fungerar Wellies skanner

När du skannar streckkoden på din mat med Wellies unika streckkodsskanner får du direkt veta hur nyttig den är. Du får också tips på goda och hälsosamma recept att laga. Wellie talar om för dig hur bra livsmedlet är för din hälsa och din vikt. Antingen säger Wellie "Toppen", "Ok" eller "Se upp".

– Genom att äta mat som får resultatet ”Toppen” och ”Ok” kan du gå ner upp till ett kilo i veckan. Det behöver inte vara krångligare än så eftersom det är mat som ger dig bra näring och mättnad och som dessutom främjar din fettförbränning, säger Fredrik Paulún.
GUIDE: Så fungerar kostfunktionerna i Wellie-appen

8 enkla tumregler från Wellie:

1. Välj rena råvaror framför hel- och halvfabrikat.
2. Satsa på fullkornsprodukter – och undvik vitt vetemjöl.
3. Frossa i grönsaker, frukt och bär.
4. Välj osötade mejeriprodukter och undvik de allra fetaste.
5. Tillåt dig att "synda" ibland.
6. Undvik charkprodukter.
7. Välj rent och magert kött som kalkon, lövbiff, oxfilé och kyckling.
8. Söta med honung istället för socker.
Må bra och njut av god mat med Wellie! Läs mer och bli medlem här

Exempel på gröna livsmedel i Wellie:

  • Frukt, grönsaker och bär.
  • Osötade mejeriprodukter.
  • Kaffe och te.
  • Nötter och frön.
  • Råris, bulgur, matvete, mathavre, quinoa.
  • Ägg.
  • Rena köttprodukter.

TEXT: SARA FRIDH FOTO: PETER KNUTSON