Bananer, äpplen och apelsin. Fyll upp din fruktskål hemma så har du alltid ett nyttigt mellanmål till hands.

Frukt är nämligen bra för alla – både för den som vill gå ner i vikt och den som är normalviktig. Frukt motverkar nämligen viktuppgång. fredrik paulun_wellie


Må bra OCH njut av god mat med Wellie! Bli medlem här


"Frukt är en komplett hälsoprodukt"

En studie som genomfördes på Harvard University i USA visar att de som åt mycket frukt vägde mindre än de som åt lite frukt eller ingen frukt alls.

– Frukt är en komplett hälsoprodukt. Det mättar och består till 90 procent av vatten, säger Fredrik Paulún.

Men innehåller inte frukt på tok för mycket socker för den som vill gå ner i vikt?

– Nej, faktiskt inte. För frukt innehåller inte bara socker – utan massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer också. Och de hjälper din kropp att öka förbränningen, säger Fredrik Paulún.

Den egenskapen hittar du inte i exempelvis godis och läsk – där handlar det om raffinerat socker som höjer kroppens insulinnivåer och som i sin tur ökar fettinlagringen.


frukt


Läs också: Så äter du gott och nyttigt med Wellie

Naturligt socker i frukt

Sockret som finns i frukt är naturligt och dessutom är det mycket mer utspätt än sockret i läsk och godis. Frukter består till största delen av vatten – och det gör också att de mättar de bra och har en relativt låg sockerhalt. De flesta frukter innehåller bara tio procent kolhydrater – Självklart är det möjligt att överkonsumera även frukt. Men då handlar det om att äta flera kilo om dagen, säger Fredrik Paulún. – Själv äter jag ungefär ett halvt kilo frukt per dag, men vissa dagar blir det uppemot ett helt kilo.


Snabba fakta om frukt och vikt:

Ökar förbränningen Till skillnad från godis, innehåller frukt nyttiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som behövs för att hålla kroppen frisk och som har förbränningsfrämjande effekter.

Svårt att överkonsumera Det är lätt att äta för mycket smågodis, men nästan omöjligt att överäta frukt. Du behöver i så fall sätta i dig flera kilo frukt om dagen.

Mättar bra Eftersom frukter är rika på vatten och fibrer mättar de bra. Fiberinnehållet hjälper dessutom till att fördröja magsäckstömningen, vilket i sig främjar förbränningen.


TEXT: LOTTA BYQVIST FOTO: GETTY IMAGES OCH PETER KNUTSON