Hela Wellies matfilosofi bygger på god, nyttig mat som håller dig mätt länge, minskar ditt sötsug och ger dig bra energi.

– Du behöver inte hålla koll på exakt mängd mat i Wellie eftersom du äter sådan mat som mättar innan du äter för mycket. Dessutom är det mat som ger massor av näring så kroppen blir välmående och känner inga överdrivna behov av mer mat, förklarar näringsfysiolog Fredrik Paulún.


PROVA PÅ-ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i 2 veckor - därefter 149 kr/mån


tallrik


Hur ser en PERFEKT tallrik ut?

En bra start är att låta grönsaker, som har ett mycket högt vatten- och fiberinnehåll och mättar bra per kalori, utgöra basen i måltiden. Ett bra riktmärke är att fylla halva tallriken med dina favoritgrönsaker.

– Den andra halvan bör bestå av lika stora delar långsamma kolhydrater, till exempel råris eller baljväxter, och protein av hög kvalitet, till exempel fisk eller ägg, säger Fredrik Paulun och fortsätter:

– I regel finns fett ändå i maten och behöver inte fokuseras på, men om allt i måltiden är väldigt magert kan du låta en del av grönsakerna vara till exempel avokado och du kan ringla på en vinägrett på olivolja.


Läs också: Wellies matfilosofi - ät gott och nyttigt med Wellie


Blir du inte mätt?

Det finns en del tricks och knep för att öka mättnadskänslorna generellt:


• Ät varm mat då det mättar bättre än kall.


• Ät mat med mycket protein då det är det mest mättande näringsämnet samtidigt som det ökar energiförbrukningen.


• Ju mer grönsaker du har i måltiden desto bättre mättnad per kalori får du.


• Drick en halvliter vatten innan maten. Då får du både ökad mättnadskänsla och ett mer balanserat blodsockersvar vilket också ökar fettförbränningen.


• Ät gärna mat med mycket kryddor och ju starkare du tål desto mer ökar mättnadskänslorna.


Kom i form med Wellie! Bli medlem här!


Pssst, ett tips! Om du följer kostprogram eller använder recepten i Wellie behöver du överhuvudtaget aldrig ägna mängder en tanke. Alla recepten är analyserade och portionsanpassade.


TEXT: SARA FRIDH FOTO: SHUTTERSTOCK


LÄS OCKSÅ: Smarta valen – maten som mättar