Anette Borg, 70, från Järfälla utanför Stockholm lever ett aktivt liv och rör på sig regelbundet. Men med åren har kilona smugit sig på och envist bitit sig fast.
– Jag hade en period med mycket stress och kilona satte sig runt magen. Det handlar inte om att jag var överviktig, inte alls, men jag kände inte igen min egen kropp och inga kläder satt bra, säger hon.
– Jag har testat både 5:2 och GI, men det funkade inte, jag gick inte ner i vikt. Det är väl så att enstaka extrakilon är svårast att bli av med.

"Jag hade köpt en för liten klänning till mitt 70-årskalas"

Anette fick möjlighet att testa en betaversion av Wellie, hon såg en annons på Facebook och anmälde sig.

– Jag hade motivationen just då. Jag hade köpt en för liten klänning till mitt 70-årskalas och den ville jag komma i, säger hon.

Sagt och gjort. Hon laddade ner appen och började följa kostprogrammet Easy för att tappa ett halvt kilo i veckan. Det passar den som vill ha ganska snabblagad mat på vardagarna men som kan tänka sig att lägga lite mer tid på matlagningen på helgerna.

– Det är ett väldigt bra upplägg för mig, det måste ju vara enkelt för att fungera, säger Anette.

Testa Wellie 2 veckor gratis - därefter 149 kr/mån: Bli medlem här

"De där extrakilona jag gått och burit på är äntligen borta"

Hon höll sig strikt till kostprogrammet i sex veckor. När hon dukade upp till trädgårdsfest för att fira födelsedagen satt klänningen som ett smäck. – Jag är fortfarande förvånad över att det fungerade. Jag åt god och sund mat, det kändes aldrig som att jag gick på nån slags diet, och något hände med kroppens förbränning. Nu känner jag igen mig själv igen och de där extrakilona jag gått och burit på är äntligen borta, säger hon.

anette i kök

"Den stora skillnaden nu är att jag nästan slutat helt med smörgåsar"

Sedan födelsedagsfesten har Anette hållit vikten – och faktiskt gått ner ytterligare ett kilo. Hon följer inget kostprogram längre men har kvar appen och äter på lite annorlunda sätt än innan hon gick ner.

– Det var bra för mig att följa ett kostprogram. Jag fick inspiration och lärde mig nya recept. Den stora skillnaden nu är att jag nästan slutat helt med smörgåsar. Förut åt jag ofta en macka till frukosten och kunde ta en till innan jag gick och la mig, säger hon. – För mig är det ett stort plus att det finns så många bra recept i appen, och att man ju alltid har den med sig i telefonen, så man har den till hands när man ska handla.

TEXT: MIA ZETTERMARK FOTO: CORNELIA NORDSTRÖM

Anettes vikt- och må bra-tips:

==============================

Följ ett kostprogram

Du får inspiration och ny kunskap. Du hittar nya recept, nya kombinationer och kan lättare bryta invanda matmönster.

Var aktiv

Hitta en motionsform som du tycker är rolig och som du trivs med. Det är grundläggande för att kroppen ska må bra.

Gör inte allt på samma gång

Välj att börja med det som är viktigast för dig. Jag valde att fokusera på kosten. Det kan bli övermäktigt om man försöker ändra på för mycket samtidigt.

Ha roligt

Glöm inte att ha roligt, det är minst lika viktigt som mat och motion. Var nyfiken, sök kunskap - ge näring till både kropp och själ. Ett tips är att stanna upp med jämna mellanrum och fundera på vad du gjort för sig själv den senaste tiden som du verkligen tyckt varit roligt.

Anettes nya favoritrecept

=========================

Flera av recepten från kostprogrammet har Anette återanvänt flera gånger om. Här kommer tre av hennes favoriter.

Bananpannkaka. "Jag äter aldrig pannkaka men det här är supergott, det blev en positiv överraskning när jag testade", säger Anette. Receptet hittar du här.

Zucchiniplättar med räkröra. "Både jag och min man gillar den här rätten. Jättebra snabbmat", säger Anette. Receptet hittar du här.

Kyckling med honungsrostad sötpotatis och pumpafrön. "Jättegod och näringsrik mat som är enkel att göra. Sköter sig själv i ugnen", säger Anette. Receptet hittar du här.